BH Desk » Čović govorio za RTRS, probao pojasniti dolazak u NSRS: Zajedno sa Dodikom vodim politiku da sukoba više nikada ne bude
BiH

Čović govorio za RTRS, probao pojasniti dolazak u NSRS: Zajedno sa Dodikom vodim politiku da sukoba više nikada ne bude

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović govorio za RTRS.

Čović rekao je da zajedno sa članom Predsjedništva BiH iz RS-a Miloradom Dodikom vodi politiku da rata više nikada ne bude, te da je to jedan od razloga što je bilo važno da dođe u Narodnu skupštinu RS.

“Učinit ćemo sve da kroz razgovore dođemo do dogovora kako više ne bi bilo nijedne žrtve politike”, rekao je Čović.

Čović je naveo da stoji iza svega što je rekao obraćajući se poslanicima NSRS-a, te da ostaje pri stavu da je RS “činjenica i realnost” – od Dejtonskog sporazuma pa nadalje, te da je element Ustava BiH.

“Cilj mi je bio i da Hrvatima koji žive u Republici Srpskoj poručim da nisu napušteni, te da kroz institucije RS-a imaju podršku onih koji vode politiku u ime hrvatskog naroda”, naveo je Čović.

On smatra da su razgovori o Izbornom zakonu pri kraju, te da će Hrvatski narodni sabor na sjednici zakazanoj za 19. februar zauzeti jasan stav o budućnosti hrvatskog naroda, kada je riječ o ovom zakonu.

“Vjerujemo da je odlukom Ustavnog suda Izborni zakon rasterećen određenih članova koji se tiču domova naroda, te dok se oni ne dopune, nećemo imati uslove za održavanje izbora”, poručio je i dodao da očekuje da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH uskoro biti završeni.

Čović je naveo da Hrvati žele čuvati BiH, koja je i njihova domovina, ali da će, ukoliko ne bude drugih rješenja, krenuti sa inicijativama kako promijeniti Ustav BiH, odnosno uređenje Federacije BiH.

“Jedan broj političara iz Sarajeva morat će naučiti da voli svoju zemlju, da cijeni svoj Ustav, umjesto što se hvale da su patriote i probosanci”, riječi su Čovića.

Čović je rekao da mnogo češće razgovara sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem nego sa Dodikom, ali da se dogovori sa predsjednikom SNSD-a sprovedu u djelo.

“Svaki razgovor i dogovor sa Izetbegovićem se na kraju završi tako da se izvinjava što se mora promijeniti nešto što smo dogovorili”, zaključio je Čović.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook