BH Desk » Članice nevladinih organizacija – Poziv institucijama da spriječe nasilje nad ženama i djevojčicama
BiH

Članice nevladinih organizacija – Poziv institucijama da spriječe nasilje nad ženama i djevojčicama

Regionalne aktivistkinje i članice nevladinih organizacija iz više od 40 organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pozvale su danas institucije koje su odgovorne za sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama da od 2022. rade svoj posao odgovorno i savjesno i zaštite preživjele, hitno postupaju i adekvatno kazne počinioce.

U okviru zajedničke akcije u tri države, u pet gradova, postavljen je pješčani sat ispred institucija
kojima ovom akcijom poručuju da su sve institucije dužne da postupaju u skladu sa Zakonom i međunarodnim propisima. Skulptura ima za cilj da služi kao simbolički podsjetnik i opomena da su institucije kojima se obraćaju žene odgovorne za živote žena, saopćeno je iz Fondacije Udružene žene Banja Luka.

Lokacije na kojima su postavljene skulpture su: Beograd Ispred Tužilaštva, Vranje ispred Tužilaštva, Sarajevo ispred Parlamentarne skupštine BiH, Podgorica ispred vrhovnog državnog Tužilaštva, Nikšić ispred Centra za bezbjednost, dok su Vlasotincu, Nišu, Kotoru, Banja Luci i Mostaru podijeljeni stikeri sa istom porukom.

U 2021. godini, prema podacima prikupljenim iz medija, u Bosni i Hercegovini je ubijeno devet žena, dok je u Srbiji ubijeno 20, a u Crnoj Gori dvije.

– Svjedokinje smo da je prethodna godina bila godina kada su žene progovorile o nasilju koje trpe. U januaru je slučaj zlostavljanja učenica iz prestižne škole Miroslava Aleksića pokrenuo regionalnu lavinu anonimnih ispovjesti pod #NisamTražila koji nam je ukazao na rasprostranjenost seksualnog nasilja nad ženama u neslućenim razmjerama. U februaru su žene progovorile o ginekološko-akušerskom nasilju i načinu na koji smo tretirane u medicinskim ustanovama, dok je mart bio obilježen otkrivanjima Telegram grupa i nedozvoljenom dijeljenju privatnih fotografija, za koje se pokazalo da ne postoji adekvatan pravni odgovor. U aprilu je slučaj Palma otvorio pitanje organizovane seksualne eksploatacije sa elementima trgovine ženama i djevojčicama u najvišim državnim vrhovima, dok su u junu ispovjesti bivših polaznica Petnice, prestižnog istraživačkog centra u Srbiji, pokazale da se zlostavljanje žena i djevojčica dešava u svim slojevima društva – navodi se u saopćenju.

Ratifikacijom Istanbulske konvencije, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su se obavezale
da neće učestvovati u bilo kom djelu nasilja nad ženama i da će osigurati da državne vlasti i
dužnosnici, tijela, institucije i ostali subjekti koji postupaju u ime države djeluju u skladu s ovom
obavezom. Države imaju obavezu da sa dužnom pažnjom spriječe, istraže i kazne nasilje, a
žrtvama da osiguraju naknadu štete.

– Naš zahtjev je da 2022. godina bude godina kad su institucije svojim radom zaslužile povjerenje
žena jer su im vjerovale, zaštitile ih, spriječile ponavljanje nasilja i adekvatno kaznile počinioce – naglašeno je u saopćenju.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook