BH Desk » Češka je najveći izvoznik igračaka u EU
Biznis

Češka je najveći izvoznik igračaka u EU

Češka je najveća izvoznica igračaka među zemljama Europske unije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Češka je najveća izvoznica igračaka među zemljama Europske unije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. EU je neto uvoznik igračaka, s vrijednošću uvoza u prošloj godini od 7.1 milijardu eura, gotovo tri puta većom od izvoza, utvrdio je Eurostat.

Najviše je igračaka uvezeno iz Kine, čiji je udio u uvozu iznosio čak 83 posto. Slijede Vijetnam i Ujedinjeno Kraljevstvo s udjelom u uvozu od četiri odnosno dva posto. Najveći uvoznici bile su Njemačka i Nizozemska s udjelom u uvozu od po dvadesetak posto. Izdvaja se i Francuska na koju je otpadala desetina uvoza.

Vrijednost izvoza igračaka iz EU dosegnula je u prošloj godini 2.4 milijarde eura, a najveći je kupac bilo Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je otpremljena četvrtina pošiljki. Švicarska je na drugom mjestu s 12 posto, a na trećem SAD s 11 posto, utvrdio je Eurostat dodavši da su te tri zemlje činile polovinu vrijednosti izvoza igračaka iz EU.

Glavni je izvoznik igračaka EU Češka, s trećinom udjela u ukupnom izvozu. Slijede Njemačka s udjelom od 21 posto i Belgija čiji je udio u ukupnom izvozu igračaka iz EU u 2021. godini iznosio sedam posto.

Izvor www.akta.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook