BH Desk » Bolesti srca kod žena vodeći uzrok smrti. Prepoznajte simptome
Magazin

Bolesti srca kod žena vodeći uzrok smrti. Prepoznajte simptome

v žena se drži za srce nasrtano srce

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu. Prognozira se da će doći i do daljnjeg porasta broja umrlih od tih bolesti. U ovoj grupi nalazi se mnogo bolesti. Možemo ih podijeliti na one koje zahvataju srce i krvne žile (koronarna ishemijska bolest), zatim mozak i moždane krvne žile (cerebrovaskularne bolesti) i donje udove (periferna arterijska bolest).

Budući da je smrtnost usljed srčanih tegoba veća kod žena, a neki simptomi kod žena mogu se razlikovati u odnosu na muškarce, u nastavku saznajte koji su simptomi bolesti srca kod žena.

Zadnjih 15 godina postoji trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, posebno za podskupinu cerebrovaskularnih bolesti. Većina se bolesti iz ove grupe može prevenirati prakticiranjem zdravog života i izbjegavanjem faktora rizika poput loše prehrane, pušenja, konzumacije alkohola i sjedilačkog života bez dovoljno tjelesne aktivnosti.

Bolesti srca obuhvaćaju različita stanja srca i krvnih žila, kao što su bolest koronarnih arterija, vaskularne bolesti, visoki krvni pritisak i zatajenje srca. Najčešći uzrok srčanih bolesti je ateroskleroza. Ona je uzrokovana nakupljanjem plaka, holesterola i masnih naslaga na zidovima krvnih žila. Tijekom vremena ateroskleroza počinje ograničavati protok krvi u srce. Kako protok krvi postaje sve ograničeniji, srcu nedostaje kisika i krvi bogate hranjivim tvarima. Ovo se stanje naziva ishemija.

Faktori rizika

Određeni čimbenici mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti kod žena. To su:

visoki krvni pritisak
visoki holesterol
dijabetes
sjedilački način života
prehrana bogata zasićenim mastima i holesterolom
pušenje
prekomjerna težina
porodična anamneza srčanih bolesti, posebno u ranoj dobi
55 godina ili više
menopauza.

Simptomi bolesti srca kod žena

Uvriježeno je mišljenje da su srčane bolesti češća pojava kod muškaraca. Međutim, one su najčešći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca. Štaviše, veća je smrtnost kod ženskog spola.

Kad su u pitanju simptomi bolesti srca i krvnih žila, najčešći simptom srčanog udara kod žena isti je kao i kod muškaraca – neka vrsta boli u prsima, pritiska ili nelagode koja traje više od nekoliko minuta ili dolazi i odlazi. Ipak, bol u prsima nije uvijek intenzivna, a nekad je i teško uočljiva, posebno kod žena. Žene često opisuju bol usljed srčanog udara kao pritisak ili stezanje. Treba napomenuti da je moguće imati srčani udar bez bolova u prsima.

Srčani udar

Žene će vjerovatnije imati simptome srčanog udara koji nisu povezani s bolovima u prsima, kao što su:

nelagoda u vratu, donjoj čeljusti, ramenu, gornjem dijelu leđa ili trbuhu
kratak dah
osjećaj lupanja srca
bol u jednoj ili obje ruke
mučnina
povraćanje
znojenje
vrtoglavica
umor
žgaravica.

U poređenju s muškarcima žene češće imaju simptome kada se odmaraju ili čak kada spavaju.

Emocionalni stres može igrati ulogu u pokretanju simptoma srčanog udara kod žena.

Budući da se simptomi srčanog udara žena mogu razlikovati od onih kod muškaraca, ženama se rjeđe dijagnosticiraju srčane bolesti nego muškarcima.

Nužne promjene životnih navika

Zdrav način života može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti. Ovo su neke od malih promjena koje mogu puno pomoći:

prestanite pušiti – pasivno ili aktivno izlaganje duhanskom dimu štetno je za krvne žile
jedite zdravo – odabir cjelovitih žitarica, voća i povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti ili bez masti i nemasno meso zdraviji je izbor; izbjegavajte zasićene masti, dodane šećere i velike količine soli
vježbajte i održavajte zdravu težinu – ako imate prekomjernu težinu, gubitak čak i nekoliko kilograma može smanjiti rizik od srčanih bolesti; redovno vježbanje 30 minuta na dan vrlo je bitno za zdravlje srca i krvnih žila
smanjite stres – stres može uzrokovati stezanje arterija, što može povećati rizik od srčanih bolesti, posebno koronarne mikrovaskularne bolesti
izbjegavajte ili ograničite alkohol – ako pijete alkohol, činite to umjereno; za zdrave odrasle osobe, u ovom slučaju žene, to znači jedno piće dnevno
redovno uzimajte terapiju – uzimajte lijekove kako su vam propisani, kao što su lijekovi za krvni pritisak, razrjeđivači krvi i aspirin
kontrolirajte druga zdravstvena stanja – visoki krvni pritisak, visoki holesterol i dijabetes povećavaju rizik od srčanih bolesti.

bhdoktor.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook