BH Desk » Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić: Jasno je da Vučić želi skrenuti pažnju sa Dodika i Srbije kao glavnih destabilizatora BiH!
Svijet

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić: Jasno je da Vučić želi skrenuti pažnju sa Dodika i Srbije kao glavnih destabilizatora BiH!

Jasno je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi skrenuti pažnju sa Milorada Dodika i Srbije kao glavnih destabilizatora Bosne i Hercegovine i umjesto toga ponuditi Hrvate i Bošnjake, kaže u svom komentaru Vesna Pusić, bivša ministrica vanjsih i evropskih poslova Hrvatske, na nedavni Vučićev stav o tome kako će najveći problem uoči izbora u BiH biti odnosi između Hrvata i Bošnjaka.

Predsjednik Srbije pozvao je, govoreći za srbijanske medije, na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini te je tom prilikom istaknuo da će na predstojećim izborima u BiH najveći problem biti bošnjačko-hrvatski odnosi.

Bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske za N1 je rekla da je ova retorika, između ostaloga, rezultat pokušaja skretanja pažnje sa uloge Milorada Dodika u BiH.

“Obzirom da se zapadna međunarodna zajednica u posljednje vrijeme ponovno malo zainteresirala za BiH, naročito UK i US (sankcije), Dodik je postao opterećenje i dodatna neugodnost za Vučića. Zato on želi usmjeriti pozornost na Čovića i Izborni zakon kao budući glavni razlog za probleme u BiH.

Hrvatska službena politika mu na žalost u tome svesrdno pomaže, iako se kod premijera Republike Hrvatske primjećuje da već dosta dugo ne spominje tu temu Izbornoga zakona BiH u javnosti”, zaključila je Pusić.

Vesna Pusić, hrvatska je političarka, saborska zastupnica, publicistkinja i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova te prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske. Kao univerzitetska profesorica boravila je u SAD-u, na The American University, Washington, D.C., Univerzitetu Georgetown, Washington, D.C., Sloan School of Management, Massachussets Institute of Technology, Sveučilištu u Chicagu, Cornell University, Ithaca, New York, The Willson Centre, Washington D.C., The Foreign Service Institut, State Departmentu te drugim akademskim, naučnimi srodnim institucijama na kojima je održala niz predavanja.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook