BH Desk » BiH mora urediti tržište suplemenata, sportisti ugroženi zbog kontaminiranih proizvoda
suplementi
Sport

BiH mora urediti tržište suplemenata, sportisti ugroženi zbog kontaminiranih proizvoda

Tržište suplemenata – Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine kreirala je listu zabranjenih sredstava u sportu za iduću godinu, potvrđeno je za Klix.ba. Profesionalni sportisti, ali i rekreativci na oprezu moraju biti prilikom korištenja suplementacije jer je čak 20 posto proizvoda na tržištu kontaminirano određenim zabranjenim supstancama.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je objavila odluku o listi zabranjenih sredstava za 2023. godinu, koju je ranije utvrdila Svjetska antidoping agencija (WADA).

Lista je objavljena na internet stranici agencije te Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, a bit će publikovana i u Registru lijekova kao i na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ove informacije za Klix.ba je potvrdio Amir Avdagić iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

“Na listi zabranjenih sredstava u sportu koja vrijedi za cijeli civilizirani sportski svijet nalaze se ona sredstva i metode, koje su uvijek zabranjene, dakle na takmičenju i van takmičenja, kao i ona koja su zabranjena samo na takmičenju. Anabolički androgeni sterodi, peptidni hormoni, faktori rasta i slične supstance i mimetici, zatim beta-2 agonisti, hormoni i modulatori matbolizma, diuretici i maskirni agensi su uvijek zabranjena sredstva, jednako kao i metode: manipulacija krvlju i krvnim komponentama, hemijska i fizička manipulacija te genski i ćelijski doping”, navodi Avdagić.

Kokain i metilendioksimetamfetamin (MDMA – ecstasy), kao i neki drugi iz grupe stimulanasa zabranjeni su na takmičenju, kao i narkotici i kanabinoidi (hašiš i mariuhana) te glukokortikoidi. Beta-1 blokatori su zabranjeni na takmičenju u samo određenim sportovima.

“Dakle, jedan vrlo širok okvir zabranjenih sredstava i metoda koja od nas zahtijeva stalno praćenje, usavršavanje u borbi protiv dopinga u sportu i rekao bih u borbi za zdravlje sportista i mladih ljudi. Naime, veliki broj nabrojanih supstanci može ozbiljno i trajno narušiti zdravlje mladih ljudi, ne samo profesionalnih sportista nego i rekreativaca koji koriste razne suplemente, a koje potencijalno mogu biti kontaminirane”, navodi Avdagić.

Prema njegovim riječima, posljednja istraživanja su potvrdila da je na tržištu okvirno 20 posto kontaminiranih proizvoda, što je ozbiljan alarm i za novu vlast u Bosni i Hercegovini da uredi tržište suplemenata.

“Tramadol je već nekoliko godina u programu praćenja WADA-e. Podaci praćenja ukazuju na značajnu upotrebu u sportovima uključujući biciklizam, ragbi i nogomet. Zloupotreba tramadola zabrinjava, sa svojim rizicima fizičke ovisnosti ovisnima o dozi, ovisnosti o opijatima i predoziranja u općoj populaciji i dovela je do toga da je taj lijek pod kontrolom u mnogim zemljama”, ističe Avdagić.

Istraživačke studije koje je finansirala WADA potvrdile su potencijal tramadola za poboljšanje fizičke izvedbe u sportu, pa će od 2024. godine biti zabranjen.

“Sama činjenica da su nedavno retestirani uzorci doping kontrole sa Olimpijskih igara u Londonu prije 10 godina, ali sada novim metodama, doveli do toga da je otkriveno 73 sportista koji su tada koristili doping i koji su osvojili 31 medalju, govori o potrebi većeg ulaganja u kapacitete borbe protiv dopinga. Trenutno Agencija za antidoping kontrolu BiH vodi tri postupka kršenja antidoping pravila, što dodatno potvrđuje da je doping u našoj zemlji prisutan i da se svi skupa moramo boriti za čist sport, ali i zdravlje sportista”, naglašava Avdagić.

Očuvanje temeljnih vrijednosti i integriteta sporta je centralno pitanje opstanka i budućnosti sporta zasnovanog na fairplayu, etici i univerzalnim sportskim vrijednostima. Sport kao visoko profitabilan sektor i biznis je izložen korupciji, zloupotrebi dopinga i raznim manipulacijama.

“Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini je odlična prilika da pozovemo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i novu vlast da iniciraju pristupanje Bosne i Hercegovine i ratificiranje Konvencije Vijeća Evrope o manipulacijama na sportskim takmičenjima. Svrha ove konvencije je borba protiv manipulacija na sportskim takmičenjima s ciljem zaštite integriteta sporta i sportske etike u skladu sa principom autonomije sporta”, ističe Avdagić, koji je i stručnjak za sportsko pravo.

Glavni ciljevi ove konvencije su: sprečavanje, otkrivanje i sankcionisanje nacionalnih ili transnacionalnih manipulacija na nacionalnim i međunarodnim sportskim takmičenjima, zatim promocija nacionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv manipulacija na sportskim takmičenjima između javnih organa vlasti, kao i organizacija koje su uključene u sport i sportsko klađenje.

Izvor: Klix
Najnovije

-----------
BH Desk facebook