BH Desk » Biden: Neke bolnice će se suočiti s problemima, ali nema razloga za paniku
Svijet

Biden: Neke bolnice će se suočiti s problemima, ali nema razloga za paniku

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je rekao da bi neke američke bolnice mogle biti “preplavljene” pacijentima koji su zaraženi koronavirusom, ali je zemlja općenito dobro pripremljena za najnoviji porast Covid slučajeva i nema razloga za paniku.

Na virtualnom sastanku koji je organizirala Bijela kuća s nekoliko guvernera država i zdravstvenih savjetnika, Biden je naglasio da brzo širenje varijante omikron neće imati isti učinak kao početna epidemija Covid-19 u 2020. godini ili pojava delta varijante ove godine.

– Omikron je izvor zabrinutosti, ali ne bi trebao biti izvor panike – rekao je Biden, piše AFP.

Testiranje je sada svima dostupno, a masovna vakcinacija znači da mnogi ljudi najvjerovatnije neće dobiti ozbiljne simptome bolesti.

– Budući da je veliki broj stanovništva vakcinisan i čak trećom dozom, ne vidimo da se broj hospitalizacija povećava kao prije. Amerikanci, Amerika je napredovala. Stvari su bolje – rekao je.

Međutim Biden je nglasio da “s porastom slučajeva, još uvijek je na desetine miliona nevakcinisanih i raste broj hospitalizacija.

– Na nekim mjestima ima “bolnica koje će se suočiti sa problemima zbog nedostatka opreme i osoblja – naglasio je on.

Biden je priznao da uprkos porastu kapaciteta za testiranje, to još uvijek nije dovoljno.

Sjedinjene Države zabilježile su broj smrtnih slučajeva veći od bilo koje nacije na Zemlji, s više od 816.000 zabilježenih smrtnih slučajeva od Covida i 52 miliona slučajeva zaraze.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook