BH Desk » BH novinari – Nedopustive uvrede odbornika SNSD-a Umičevića na račun novinara Capitala
BiH

BH novinari – Nedopustive uvrede odbornika SNSD-a Umičevića na račun novinara Capitala

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju brutalne uvrede koje je ekipi portala Capital iz Banja Luke uputio Marinko Umičević, član Senata Republike Srpske, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka, predsjednik Rukometnog saveza RS i tehnički direktor fabrike Bema.

Prilikom telefonskog poziva koji je novinarka Capitala Bojana Ninković uputila Umičeviću sa upitom da komentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banja Luka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme Umičević bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada Banja Luka, što po zakonu predstavlja sukob interesa, Umičević je na račun novinarke Capitala te direktora i glavnog i odgovornog urednika tog portala Siniše Vukelića izgovorio niz najprizemnijih uvreda i psovki.

– Ovo je još jedan u nizu slučajeva prijavljenih Liniji za pomoć novinarima posljednjih mjeseci u kojima političari i visoki javni funkcioneri u Republici Srpskoj verbalno napadaju, prijete, vrijeđaju i omalovažavaju novinare, te na taj način “odgovaraju” na njihove zahtjeve za pristup informacijama od javnog interesa – navodi se u saopćenju iz Udruženja BH novinari.

Uprkos tome što je Upravni odbor BH novinara u više navrata javno reagirao i redovno prijavljivao ovakve slučajeve nadležnim institucijama, te apelirao na predstavnike vlasti u RS-u da štite slobodu medija i pravo novinara, kao i svih drugih građana, da žive i rade u sigurnom ambijentu, “čini se da situacija postaje samo gora za medijske profesionalce u tom entitetu, ali i u cijeloj državi”.

– Posebno su “na meti” oni koji se bave istraživačkim novinarstvom i otkrivaju brojne koruptivne afere vlasti, zbog čega su svakodnevno izloženi pritiscima, uvredama i govoru mržnje na društvenim mrežama i portalima, te besprizornim pokušajima kompromitacije njihovog ličnog i profesionalnog integriteta – upozoravaju iz Udruženja.

Iz Udruženja BH novinari podsjećaju da je u najnovijem izvještaju organizacije Human Rights Watch istaknuto kako “javni dužnosnici u BiH potiču ksenofobiju, ne hvataju se ukoštac s diskriminacijom i vrše pritisak na novinare”, a Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju također izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini. Istraživanje BH novinara pokazalo da je u posljednje tri godine više od 40 posto medijskih radnika bilo izloženo prijetnjama i zastrašivanju, uglavnom od političara i javnih dužnosnika.

Udruženje BH novinari nastavit će svim raspoloživim sredstvima da štiti prava novinara i da se zalaže za slobodno i nezavisno novinarstvo.

– Navedeni slučaj, kao i sve prethodne, prijavit ćemo domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama za zaštitu slobode medija. Od predstavnika vlasti u BiH na svim nivoima i lidera političkih partija očekujemo da ovakve pojave javno i konkretno osude i sankcionišu svoje članove koji se prema novinarima ponašaju poput Marinka Umičevića, te na taj način pokažu da njihova podrška slobodnim medijima u demokratskom društvu nije samo na nivou ispraznih fraza –  saopćio Upravni odbor Udruženja BH novinari/Linija za pomoć novinarima.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook