BH Desk » Bečki metro, autobusi i tramvaji ukupno su prešli udaljenosti od Zemlje do Marsa
Magazin

Bečki metro, autobusi i tramvaji ukupno su prešli udaljenosti od Zemlje do Marsa

Bečki metro, autobusi i tramvaji su prešli ukupno 78 miliona kilometara u toku prošle godine, što otprilike odgovara udaljenosti od Zemlje do Marsa. Na taj način se ostvarila ušteda od preko pola miliona tona CO2.

Iako se, prema procjenama, broj putnika još uvijek nije približio visokoj razini prije pandemije, 2021. nije bilo pauze za bečku flotu od gotovo 1.000 sredstava javnog prijevoza. U proteklih dvanaest mjeseci javni prijevoz u Beču uspješno je prešao oko 78 miliona kilometara.

Da su se putnici odlučili za korištenje automobila umjesto autobusa, tramvaja i podzemne željeznice, proizveli bi oko 550.000 tona ugljen dioksida. Ipak, rekord je postavljen 2019. godine kada je broj prijeđenih kilometara iznosio 78,1 milion. Sredstva javnog prijevoza dnevno su prelazila približno 214.000 kilometara, što odgovara više od pet krugova oko Zemlje.

Najdužu rutu 2021. godine Bečlije su prešle u autobusima, gotovo 39,5 miliona kilometara. Nakon njih dolaze tramvaji sa 23,3 miliona kilometara te podzemne željeznice sa 15,2 miliona kilometara.

– Bilans pokazuje šta dobro razvijena mreža javnog prijevoza – poput ove koju imamo u Beču – može učiniti u smislu aktivne zaštite klime. Veliko hvala svim putnicima koji su ostavili automobile i putovali podzemnom željeznicom, tramvajem i autobusom – izjavio je član bečke vlade, zadužen za javni prijevoz, Peter Hanke, koji je oduševljen ovogodišnjim rezultatima.

Putnici “Wiener Linien” u Beču se smatraju i jednim od najpoštenijih u Evropi. Protekle godine od oko tri miliona kontrolisanih osoba samo 2,7 posto se “švercalo”, što je vjerovatno najniži postotak u Evropi. U Berlinu taj postotak iznosi 3 posto putnika, u Hamburgu i Frankfurtu oko 5 posto, dok je u Parizu zabilježeno čak 10 posto, saopćeno je iz Eurocomm PR Sarajevo.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook