BH Desk » Andersson i Stoltenberg o produbljivanju partnerstva između Švedske i NATO-a
Svijet

Andersson i Stoltenberg o produbljivanju partnerstva između Švedske i NATO-a

Švedska sigurnosna strategija bila bi u potpunosti narušena ako bi NATO pristao da se suzdrži od daljeg širenja i smanji neke od svojih aktivnosti u Evropi, kao što je Rusija zahtijevala, rekao je vrhovni vojni komandant Švedske.

Ruski zahtjevi, navedeni prošlog mjeseca, uznemirili su evropske članice koje nisu članice NATO-a, uključujući Švedsku, koja je ojačala veze sa Alijansom iako trenutno ne planira da joj se pridruži.

Švedska vlada je od tada pojačala diplomatske aktivnosti, a premijerka Magdalena Andersson je u petak razgovarala sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

– Hvala generalnom sekretaru NATO-a na našem razgovoru o važnosti održavanja evropskog sigurnosnog poretka i produbljivanja partnerstva između Švedske i NATO-a – napisala je ona na Twitteru.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde susrela se i sa zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD Joea Bidena Jonom Finerom.

NATO diplomate kažu da Rusija ne može imati pravo veta na dalje širenje alijanse i da NATO ima pravo da odlučuje o svom vojnom stavu.

Moskva kaže da su zahtjevi od suštinskog značaja za smanjenje tenzija u Evropi i smirivanje krize oko Ukrajine, za koju su zapadne zemlje optužile Rusiju da planira potencijalnu invaziju nakon što je postavila trupe blizu granice. Rusija je negirala planiranje invazije.

Među zahtjevima su isključivanje daljeg širenja NATO-a i pristupanja Ukrajine alijansi i napuštanje bilo kakvih vojnih aktivnosti NATO-a u Ukrajini, istočnoj Evropi, Kavkazu i centralnoj Aziji.




Najnovije

-----------
BH Desk facebook