BH Desk » Ambasada Ruske Federacije se žestoko obrušila na PIC, javno se oglasili i poručili: “Namjerno raspiruju strasti…”
BiH

Ambasada Ruske Federacije se žestoko obrušila na PIC, javno se oglasili i poručili: “Namjerno raspiruju strasti…”

U vezi sa objavljenom izjavom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UO PIC-a) od 10. februara 2022. godine, oglasili su se iz Ambasade Ruske Federacije. Istaknuli su da, “umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a, namjerno raspiruju strasti.”

“Pojedini članovi Upravnog odbora još jednom su pokazali svoju sklonost klizanju u opaku praksu ignorisanja stava Rusije. Dakle, izjava izdata nakon hitnog sastanka nije ništa drugo do još jedna vježba zastrašujuće retorike, koja teško da može nekoga uplašiti. Isto tako neprihvatljiv je i praktično izniman naglasak na promociji agende evropskih integracija.

Mandat Upravnog odbora mora biti ograničen isključivo na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH”, istaknuli su iz Ambasade Ruske Federacije, dodajući:

“Neko smije upućivati drugome kritiku zbog „zanemarivanja prava“ jedino ako sam pokazuje poštovanje prema pravu, i to prije svega prema međunarodnom. Uprkos našim brojnim pozivima da se pridržavamo utvrđene pravne prakse u radu Upravnog odbora, naši partneri su povjerovali u nepogrešivost svog imenovanja „novog visokog predstavnika“.

Oni smatraju da on smije koristiti neki izvanredni instrumentarij. Ne smije – jer takozvani „visoki predstavnik“ nema potrebni legitimitet: Savjet Bezbjednosti UN-a nije odobrio kandidaturu gospodina Christiana Schmidta za ovu poziciju.”

Još jedan primjer licemjernog odnosa, kako su naveli, prema principima vladavine prava je neprikriveno mješanje stranaca u poslovanje organa za pravosuđe i provođenje zakona BiH.

“Sa ove tačke gledišta, korak Narodne skupštine RS može se tumačiti upravo kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana”, naveli su iz Ambasade Ruske Federacije.

Umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a, naglasili su, namjerno raspiruju strasti.

“Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine.⠀S tim u vezi, izjavljujemo da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH, za podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni „tumači“ Mirovnog sporazuma”, naveli su iz Ambasade Ruske Federacije.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook