BH Desk » ALARM ZNANSTVENIKA Potres u Istanbulu bi mogao ubiti 100 tisuća ljudi
Svijet

ALARM ZNANSTVENIKA Potres u Istanbulu bi mogao ubiti 100 tisuća ljudi

Turska se već pet tjedana nosi s posljedicama potresa magnitude 7,8 koji je pogodio njezin jugoistočni dio. S obzirom na to koliko je ljudi u njemu poginulo te koliko je stambenih objekata stradalo, javnost pritišće vlasti da se pripreme za sličnu katastrofu koja bi mogla zadesiti najmnogoljudniji turski grad Istanbul.

“Istanbulu se ne piše dobro. Ako ga u idućih 20 godina ne pogodi veliki potres, svi ćemo biti iznenađeni”, rekao je za CNN Celal Sengor, eminentni turski geoznanstvenik i profesor na Istanbulskom tehničkom sveučilištu. “Toliko je blizu. Radi se o vjerojatnosti, ali velikoj”, dodao je Sengor.

Turska je jedna od seizmički najaktivnijih regija u svijetu i mnogi brinu da Istanbul, grad u kojem živi 16 milijuna ljudi, za njega nije spreman. Grad se nalazi na 20 kilometara od Sjevernoanatolijskog rasjeda, rasjeda koji je doveo do nekoliko razornih potresa, uključujući i onaj magnitude 7,6 koji je 1999. pogodio gradi Izmit. U njemu je poginulo više od 17 tisuća ljudi, a izmjestilo njih 500 tisuća.

Stručnjaci procjenjuju da bi novi potres duž Sjevernoanatolijskog rasjeda mogao doseći magnitudu između 7,2 i 7,8 te da bi mogao devastirati komercijalni i industrijski centar Turske. Naravno, nitko ne može reći kada će se taj potres dogoditi. “Možemo predvidjeti da će se uskoro dogoditi potres te magnitude, no to je najpreciznija stvar koju možemo reći. Nema načina da ga predvidimo”, rekao je Sengor.

100.000 mrtvih

Prema studiji Opservatorija Kandilli, znanstvene institucije za istraživanje potresa, potres magnitude 7,5 koji bi Istanbul pogodio po noći doveo bi do smrtnog stradavanja oko 14 tisuća ljudi. Neki stručnjaci kažu da bi broj poginulih bio značajno veći. “Moja je procjena oko 100 tisuća. Bit će to potpuni kaos. Ne možete samo razmišljati o direktnim posljedicama trešnje već i o onome što će doći poslije. Bit će krađa, požara, epidemija. Bit će to grozno”, rekao je Sengor.

Istanbulska gradska općina procjenjuje da bi potres magnitude 7,5 duž

Sjevernoanatolijskog rasjeda mogao uništiti otprilike 90 tisuća zgrada u gradu te da bi značajno oštetio još njih 260 tisuća. To znači da bi oko 4,5 milijuna građana grada, četvrtina njegove populacije, ostalo bez svojih domova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u potresu koji je početkom veljače pogodio jugoistok Turske poginulo više od 48 tisuća ljudi, Istanbul se žuri pojačati obranu od potresa.Izvor: www.hercegovina.info
Najnovije

-----------
BH Desk facebook