BH Desk » Akar: Turska brine za mir i stabilnost prijateljskih zemalja kao što je BiH
BiH

Akar: Turska brine za mir i stabilnost prijateljskih zemalja kao što je BiH

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar danas je sa svojom delegacijom posjetio Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). On je bio počasni gost i glavni govornik na konferenciji o trenutnim geopolitičkim pitanjima u svijetu.

Političko jedinstvo i stabilnost Bosne i Hercegovine su izuzetno važni, smatra ministar Akar, ne samo za regiju, nego i za cijeli svijet. On je odnose Bosne i Hercegovine i Turske ocijenio prijateljskim i bratskim. Također je poručio da Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti cijelog Balkana i uvijek ima konstruktivnu ulogu i svjesna je strateške važnosti Bosne i Hercegovine na Balkanu. Ministar je, pored toga, naglasio i važnost obrazovanja kao jednog od najvažnijih temelja izgradnje bolje budućnosti.

Ministar Akar je naglasio da su trenutni napori Turske usmjereni ka izgradnji pravednijeg svijeta kao i borbi protiv terorizma. Rekao je da je terorizam jedan od najvećih izazova s kojima se svijet suočava. Akar je poručio prijateljima i saveznicima da pruže podršku Turkskoj u njenoj borbi protiv terorističkih organizacija i da je jedini cilj Turske suzbijanje terorizma.

Ministar odbrane Republike Turske je također govorio o trenutnim geopolitičkim pitanjima u svijetu. Turska je dala veliku podršku u održavanju mira i stabilnosti velikom broju zemalja kao što su Sirija, Azerbejdžan, Libija i Afganistan. U nedavnim previranjima u istočnom Mediteranu, Turska je pokazala da teži mirnom rješavanju pitanja zbog prijateljskih veza sa svojim susjedom, Grčkom.

Na kraju je ministar izjavio da Turska nije prijetnja ni jednoj zemlji. Naveo je da Turska nema težnje ni prema jednoj zemlji, te naglasio da je njegova zemlja sposobna braniti svoje interese i prava. Akar je završio svoj govor rekavši da se Turska ne brine samo za svoj mir nego i za mir i stabilnost prijateljskih i bratskih zemalja kao što je Bosna i Hercegovina.

Konferenciji je prisustvovao ambasador Turske u BiH Sadık Babur Girgin, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo Hasan Topaloğluö rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yıldırım, te mnogi drugi uvaženi gosti, saopćeno je iz Internacionalnog univerziteta.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook