BH Desk » Akademik Suad Kurtćehajić uputio savjet lideru SDA Bakiru Izetbegoviću: “Miloradu Dodiku se ni po koju cijenu ne smije udovoljavati!”
BiH

Akademik Suad Kurtćehajić uputio savjet lideru SDA Bakiru Izetbegoviću: “Miloradu Dodiku se ni po koju cijenu ne smije udovoljavati!”

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” akademik. prof. dr. Suad Kurtćehajić, čovjek koji itekako ima šta da kaže uputio je savjet lideru SDA Bakiru Izetbegviću.

Kurtćehajić smatra da se ni po koju cijenu ne smije udovoljavati zahtjevima Milorada Dodika.

“Predsjednik SDA kao najjače stranke u Bosni i Hercegovini bi trebao imati u vidu da stvaranje entiteta RS u Dejtonu ne aminuje od odgovornosti paradržavnu tvorevinu ili režim RS koja joj je prethodila i koja će u budućnosti kao subjekt unutrašnjeg prava morati da odgovara za svu materijalnu i nematerijalnu štetu učinjenu građanima na prostoru kako pod njenom kontrolom tako i na prostoru gdje su dejstvovale njene oružane snage i od takvih zahtjeva ne smije niko odustati, pa čak i kada bi njeni građani pokušali da izlaz traže u transformaciji Bosne i Hercegovine bez entiteta.

Njeno ukidanje će se prije ili poslije svakako u budućnosti morati desiti jer je nezamislivo njeno postojanje nakon svih silnih presuda uključujući i presude za genocid, kao što bi izgledalo nezamislivo da su saveznici dozvolili postojanje Trećeg rajha bez obzira na procesuiranje svih bitnih Hitlerovih saradnika i rukovodioca Vermahta”, smatra Kurtćehajić.

“Posebno imajući u vidu da se aktuelno rukovodstvo entiteta RS antiustavnim slavljenjem pred očima cijelog svijeta 09. januara 1992. godine kad su postavljeni temelji paradržavne tvorevine RS  nije odreklo svoje veze sa tvorevinom u čije ime i za čije postojanje su izvršeni silni zločini što je kulminiralo izvršenim genocidom u i oko Srebrenice, niko nema pravo da amnestira Rs od odgovornosti za genocid, a kamoli da se dozvoli krivično sankcionisanje za sve one koji bi Rs nazvali genocidnom – smatra akademik Kurtćehajić.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook